Tytuł projektu:
Bieszczady - magiczne pasmo Karpat
Fundusze na realizację:
Urząd Miasta Przeworska
Stowarzyszenie Sympatyków Szkoły Podstawowej nr 2 w Przeworsku
Czas trwania:
Od 1 maja do 21 czerwca 2011 roku
Opis projektu:
Projekt adresowany był do 30 uczniów klas IV - VI uczęszczających do Szkoły Podstawowej nr 2 w Przeworsku, w tym dla uczniów niepełnosprawnych klas specjalnych IV – VI. Uczestnikami były dzieci pragnące poszerzać swoją wiedzę, rozwijać zdolności manualne i kulinarne.
W ramach projektu odbyły się:
- Zajęcia koła dziennikarskiego „Sówka” „Poznajemy nasz region - Bieszczady” (1 gr. x 6 ucz. - 5 godz.) opracowanie i wydanie numeru specjalnej szkolnej gazetki „Sówka” poświęconej Bieszczadom.
- Zajęcia czytelniczo-plastyczne „Poznajemy nasz region - klechdy i podania” (1 gr. x 6 ucz. – 5 godz.) – zapoznanie z wybranymi legendami dotyczącymi regionu. Zaplanowano wyjście do Muzeum na lekcję muzealną.
- Zajęcia przyrodnicze „ Tajemnice bieszczadzkiej przyrody” - (1 gr. x 10 ucz. – 5 godz.) – wyszukiwanie w różnych źródłach ciekawostek dotyczących bieszczadzkiej przyrody.
- Zajęcia kulinarne ”Tradycyjne, smaczne, zdrowe”- (1 gr. x 8 ucz. – 5 godz.) poznanie zasad zdrowego odżywiania się oraz opracowanie wybranych potraw i ustalenie zapotrzebowania na produkty, przygotowanie wybranych potraw regionalnych. Zaplanowano wyjście do pierogarni w celu zapoznania dzieci z technologią produkcji pierogów. Zakup sprzętu kuchennego oraz produktów spożywczych był niezbędny do przeprowadzenia działań.
- Edukacyjno-integracyjny wyjazd w Bieszczady – 1 dzień. Uczestnicy zwiedzą skansen w Sanoku. Zaplanowano także zakup posiłku dla uczestników wyjazdu.
Sówka
Uczestnicy zajęć Koła Dziennikarskiego „Sówka” - „Poznajemy nasz region – Bieszczady” – uczennice kl. VI c:
- Karolina Czereba
- Natalia Kałamarz
- Gabriela Kubrak
- Sylwia Mroszczyk
- Anna Lechowicz
- Klaudia Rupar
W trakcie pięciu zajęć „Poznajemy nasz region - Bieszczady” uczennice klasy VIc wyszukiwały informacje dotyczące regionu. Korzystały przy tym z księgozbioru podręcznego biblioteki szkolnej i z Internetu. Następnie opracowały graficznie w programie MS Publisher zgromadzone materiały. Po dokonanej korekcie wydano specjalny numer gazetki szkolnej „Sówka” poświęconej historii, kulturze, przyrodzie i turystyce Bieszczad. Dzięki udziałowi w zajęciach młode dziennikarki rozwinęły swoje umiejętności z zakresu technologii informacyjnej i wzbogaciły wiedzę na temat regionu. (Renata Łojko)
Zajęcia kulinarne „Tradycyjne, smaczne, zdrowe”
25 maja 2011 r. rozpoczęliśmy nasza przygodę z pierogami, przygotowując wywar na barszcz do uszek.
Po wstępnym zaplanowaniu prac i zwróceniu uwagi na bezpieczeństwo, dziewczyny skręciły maszynkę i zmieliły mięso. Część dzieci zagniotła ciasto, a reszta przygotowała farsz na pierogi z serem i uszka z mięsem. Zrobiłyśmy około 70 pierogów z serem i 50 uszek z mięsem. Wszystko zostało skonsumowane przez uczestników.
26 maja 2011 r. udaliśmy się do przeworskiej pierogarni, gdzie oprócz degustacji pierogów usłyszeliśmy wskazówki odnośnie przygotowywania ciasta i farszu. Zajęcia minęły w miłej, pełnej żartów i uśmiechu atmosferze.