Bieszczady

Tytuł projektu:

Bieszczady - magiczne pasmo Karpat

Fundusze na realizację:

Urząd Miasta Przeworska

Stowarzyszenie Sympatyków Szkoły Podstawowej nr 2 w Przeworsku

Czas trwania:

Od 1 maja do 21 czerwca 2011 roku

Opis projektu:

Projekt adresowany był do 30 uczniów klas IV - VI uczęszczających do Szkoły Podstawowej nr 2 w Przeworsku, w tym dla uczniów niepełnosprawnych klas specjalnych IV – VI. Uczestnikami były dzieci pragnące poszerzać swoją wiedzę, rozwijać zdolności manualne i kulinarne.

W ramach projektu odbyły się:

  • Zajęcia koła dziennikarskiego „Sówka” „Poznajemy nasz region - Bieszczady” (1 gr. x 6 ucz. - 5 godz.) opracowanie i wydanie numeru specjalnej szkolnej gazetki „Sówka” poświęconej Bieszczadom.
  • Zajęcia czytelniczo-plastyczne „Poznajemy nasz region - klechdy i podania” (1 gr. x 6 ucz. – 5 godz.) – zapoznanie z wybranymi legendami dotyczącymi regionu. Zaplanowano wyjście do Muzeum na lekcję muzealną.
  • Zajęcia przyrodnicze „ Tajemnice bieszczadzkiej przyrody” - (1 gr. x 10 ucz. – 5 godz.) – wyszukiwanie w różnych źródłach ciekawostek dotyczących bieszczadzkiej przyrody.
  • Zajęcia kulinarne ”Tradycyjne, smaczne, zdrowe”- (1 gr. x 8 ucz. – 5 godz.) poznanie zasad zdrowego odżywiania się oraz opracowanie wybranych potraw i ustalenie zapotrzebowania na produkty, przygotowanie wybranych potraw regionalnych. Zaplanowano wyjście do pierogarni w celu zapoznania dzieci z technologią produkcji pierogów. Zakup sprzętu kuchennego oraz produktów spożywczych był niezbędny do przeprowadzenia działań.
  • Edukacyjno-integracyjny wyjazd w Bieszczady – 1 dzień. Uczestnicy zwiedzą skansen w Sanoku. Zaplanowano także zakup posiłku dla uczestników wyjazdu.

Sówka

Uczestnicy zajęć Koła Dziennikarskiego „Sówka” - „Poznajemy nasz region – Bieszczady” – uczennice kl. VI c:

  1. Karolina Czereba
  2. Natalia Kałamarz
  3. Gabriela Kubrak
  4. Sylwia Mroszczyk
  5. Anna Lechowicz
  6. Klaudia Rupar

W trakcie pięciu zajęć „Poznajemy nasz region - Bieszczady” uczennice klasy VIc wyszukiwały informacje dotyczące regionu. Korzystały przy tym z księgozbioru podręcznego biblioteki szkolnej i z Internetu. Następnie opracowały graficznie w programie MS Publisher zgromadzone materiały. Po dokonanej korekcie wydano specjalny numer gazetki szkolnej „Sówka” poświęconej historii, kulturze, przyrodzie i turystyce Bieszczad. Dzięki udziałowi w zajęciach młode dziennikarki rozwinęły swoje umiejętności z zakresu technologii informacyjnej i wzbogaciły wiedzę na temat regionu. (Renata Łojko)

Zajęcia kulinarne „Tradycyjne, smaczne, zdrowe”

25 maja 2011 r. rozpoczęliśmy nasza przygodę z pierogami, przygotowując wywar na barszcz do uszek.

Po wstępnym zaplanowaniu prac i zwróceniu uwagi na bezpieczeństwo, dziewczyny skręciły maszynkę i zmieliły mięso. Część dzieci zagniotła ciasto, a reszta przygotowała farsz na pierogi z serem i uszka z mięsem. Zrobiłyśmy około 70 pierogów z serem i 50 uszek z mięsem. Wszystko zostało skonsumowane przez uczestników.

26 maja 2011 r. udaliśmy się do przeworskiej pierogarni, gdzie oprócz degustacji pierogów usłyszeliśmy wskazówki odnośnie przygotowywania ciasta i farszu. Zajęcia minęły w miłej, pełnej żartów i uśmiechu atmosferze.