Warsztaty Muzyczne

7. Aleksandra Niemiec kl. Va
  8. Anna Wywrót kl. Va

Nasze zajęcia

Warsztaty muzyczne prowadzone w ramach projektu "Hej kolęda, kolęda" odbywają się w każdy czwartek. Pierwsze zajęcia rozpoczęły się 9 września bieżącego roku. Na początku uczestnicy projektu mieli okazję zapoznać się z tekstami tradycyjnych pastorałek i kolęd, które przetrwały do dnia dzisiejszego i śpiewne są przez nasze babcie i prababcie. Mogli obejrzeć kantyczki "Pastorałki i Kolędy czyli Piosnki Wesołe Ludu w czasie Świąt Bożego Narodzenia po domach śpiewane", czerpane z rękopisów od roku 1695, wydane przez Ks. Misyonarzy w Krakowie na Kleparzu. Kantyczki - zbiór kolęd, pastorałek i jasełek (wcześniej pieśni nabożnych) wydany w formie książkowej. Rozpowszechnione w XVII - XVIII w., także synonim kolęd. Kantyczka z łac. canticum - monolog, pieśń będąca jedną z pieśni kolekcji Kancjonału. Z czasem określenie "Kantyczki" zastąpiło nazwę Kantycjonał. Kolejne zajęcia poświęcone były zapoznaniu ze scenariuszem przedstawienia Kolęda z szopką. Uczestnicy projektu otrzymali teksty i wysłuchali proponowanych melodii. Podczas kolejnego spotkania skupiliśmy się na przygotowaniach samego już repertuaru przedstawienia. Melodie wykorzystane w jasełkach ćwiczone są solo oraz zespołowo (wyrównanie barwy brzmienia). I tak podczas każdych kolejnych zajęć ćwiczymy, ćwiczymy i ćwiczymy... :)