Warsztaty Artystyczne

Warsztaty artystyczne prowadzi Pani Anna Rosół

Uczestnikami są uczniowie klasy IIc:

1. Bartosz Kuruc
  2. Maria Michalik
  3. Maciej Piróg
  4. Michał Pomagiel
  5. Klaudia Stecko
  6. Martyna Stopa
  7. Martyna Szczepańska
  8. Anna Środoń

Pierwsze zajęcia

Dnia 8 września odbyły się pierwsze zajęcia warsztatów artystycznych "Hej kolęda, kolęda". Nauczyciel pokazał dzieciom jakie ozdoby świąteczne wykonywały ich babcie i prababcie oraz opowiedział o zwyczajach bożonarodzeniowych, które panowały dawniej na terenach południowo-wschodniej Polski. Popularną dekoracją świąteczną było wówczas drzewko umieszczane u sufitu zwane "podłaźniczką" (albo "jutką", "wiechą", "Bożym drzewkiem"). Wieszano na nim: jabłka, orzechy, będące symbolami obfitości, ciastka piernikowe oraz barwne ozdoby z papieru, bibuły i słomy. Jedną z nich był "jeżyk". Wykonanie tej ozdoby wymaga dużej precyzji i cierpliwości. Takimi cechami wykazali się uczestnicy warsztatów. Ochoczo przystąpili do pracy i już na pierwszych zajęciach powstało kilka barwnych, starannie wykonanych "jeżyków".

Kolejne zajęcia

Kolejne wrześniowe warsztaty artystyczne (15.09; 22.09; 29.09) poświęcone zostały na wykonanie przestrzennych ozdób choinkowych z papieru. Powstały grzybki, dzwoneczki, choinki oraz kolorowe i wesołe ptaszki.

Spotkanie z Uniwersytetem Trzeciego Wieku

Podczas październikowych warsztatów artystycznych uczniowie wykonywali łańcuchy z papieru kolorowego oraz z bibuły i słomy. Powstały też pomadki - orzeszki owijane postrzępioną bibułą, a także słomiane gwiazdki.
Na zajęcia zaprosiliśmy panie z Uniwersytetu Trzeciego Wieku, które opowiedziały dzieciom o zwyczajach świątecznych, jakie panowały w ich rodzinnych domach i o ozdobach, które one same wykonywały jako dzieci. Panie nauczyły uczniów jak zrobić m.in. koszyczek z bibuły, łódeczkę ze skorupki orzecha, aniołka z bibuły czy też plecione serduszko.
Podczas kolejnych zajęć wykonywaliśmy pająka bożonarodzeniowego pod kierunkiem instruktora ludowego Pani Marii Mrzygłód. Mimo, że wykonanie konstrukcji pająka wcale nie jest proste, świetnie sobie z tym poradziliśmy. Pozostało tylko ozdobić go wykonanymi wcześniej grzybkami, jabłuszkami, dzwoneczkami, jeżykami i łańcuchami.

Serdecznie dziękujemy paniom, które swoja obecnością i interesującymi wspomnieniami uświetniły nasze warsztaty.

Ozdabianie pająka

W listopadzie ozdobiliśmy pająka bożonarodzeniowego wykonanymi wcześniej ozdobami, przypominając zarazem symboliczne znaczenie, jakie przypisywali im nasi przodkowie. Zrobiliśmy też pawie oczka i aniołki z bibuły. Następnie okleiliśmy szopkę ozdobnym papierem oraz wykonaliśmy kukiełki do przedstawienia kolędniczego. Na ostatnie zajęcia zaprosiliśmy panie z Uniwersytetu Trzeciego Wieku i wspólnie upiekliśmy smakowite pierniczki.